Hranjenje delfinov, kepanje s školjkami na plaži školjk in panoramski polet nad čudovitim Shark Bay-em

Preživljamo zadnje dneve ob zahodni obali Avstralije, dogaja pa se nam še ogromno zanimivega. Prihajamo v bolj turistične kraji, ki pa so izven sezone skoraj brez turistov, kar je za potovanje super. Parkirišča so prazna, prav tako kampi, plaže in ceste.

Do Coral Bay-a sega najbolj južni del koralnega grebena Ningaloo Reef. Tako smo z maskami spet uživali v akvariju v živo. Da bi tudi naš 3-letnik videl vsaj malo podvodnega sveta, smo šli na 1-urno vožnjo z ladjico s steklenim dnom. Ladjica je zelo plitva, zato pluje čisto nad koralnim grebenom in ribice in korale se čudovito vidijo. Na ladjici smo bili samo mi in še ena družina z 2-letnico. Otroci so se zabavali, najboljši del pa je bil hranjenje koralnih pisanih ribic. Otroci so stali na robu ladjice in metali ribicam hrano in mislim, da so se ribe najedle za cel teden, toliko hrane so jim zmetali.

hranjnjeRibic

Naslednji postanek je bil Monkey Mia, v Shark Bay-u, kjer na obali vsako jutro hranijo delfine. Ti delfini živijo v naravnem okolju in običajno vsako jutro priplavajo do obale, kjer jih prostovoljci nahranijo. V bistvu delfini tako dobijo le 1-1,5kg hrane, dnevno pa potrebujejo 10-15kg, kar pomeni, da si večino hrane morajo še vedno sami naloviti. Glavna med delfini je 37 let stara delfinka Nikki, ki priplava najbližje in blizu pripelje še kakšnih 14 delfinov. Prostovoljci hranijo samo 5 določenih delfinov, vsakemu 3-4 ribe, točno natehtane, saj ne želijo, da se delfini razvadijo. Med obiskovalci tako naključno izberejo za vsako ribo enega srečneža, ki delfina lahko nahrani. In spet sreča, ker potujemo izven sezone, smo delfine hranili prav vsi štirje: za prvo hranjenje je bil izbran Tadej z atijem, za drugo pa Vesna z mamico. Tako stojiš čisto ob delfinu, primeš ribo in jo spustiš delfinu v usta. Doživetje je res enkratno, tako za otroke kot za odrasle. Drugače pa je plaža tu polna življenja.  Ob obali se sprehajajo pelikani, ki z velikim veseljem tudi zaplavajo poleg tebe. V vodi vsake toliko zagledaš želvo, ki navihano dvigne glavo iz morja, da zadiha. Nekje v ozadju, toda še vedno blizu plavajo delfini in v zabavi poskočijo visoko iz morja. Po travniku med palmami pa se z dvignjeno glavo sprehajajo emuji, ki si iščejo hrano. Našemu srečanju z avstralskimi živalmi kar ni videti konca in vsako posebej je še vedno neverjetno.

delfin

pelikan

TadejDelfin

zelva

TEmu

Ko sem doma brala o Shark Bay-u, sem zasledila res čudovite fotografije, ki so nastale na panoramskih poletih in to sem si želela doživeti tudi sama. Toda potovati izven sezone ima tudi svoje minuse – za polet sem bila namreč edina interesentka, kar je bilo seveda premalo za polet. Razen, če bi plačala še več, pa je bila cena najcenejšega  25-minutnega poleta že tako 100 AUD. Toda imela sem veliko srečo, da sta se naenkrat našla dva upokojenca, ki sta tudi želela na polet. Tako me je prijazen pilot poklical v kamp in rekel, zdaj ali pa nikoli, čez 15 minut na letališču in rekel je še: “I give you 1 hour of scenic flight, you will see everything you wanted and much more – for you for 100 AUD”. Vav, seveda se bila takoj v avtu in čez 15 minut že v  frčeplanu. In v uri, ki je sledila, sem iz zraka videla morkega psa v zalivu, soline na sosednjem polotoku, mogočne klife Zuytdorp in Steep Point čisto od blizu  in neverjetne lagune v Francois Peron NP, ki se v sinje modrih barvah bleščijo sredi rdečega puščavskega peska. Pogledi so bili res sanjski in vredni vsakega avstralskega dolarja. Pa še kopilot sem bila prvič v življenju.

letKlifi

letLaguna

letsoline

Shark Bay pa skriva še eno zanimivost: plažo iz školjk. Ta plaža je dolga kar 60 km in je resnično iz samih školj, ki so snežno bele. Razlog, zakaj so tu samo školjke, je veliko večja slanost morja. Ta slanost ne ustreza drugim živalim, ustreza pa ravno tej vrsti školjk, ki tako nimajo sovražnika in umrejo naravne smrti. In školjke so vsepovsod – na obali in v morju, in na obali jih je v globino celo 7-10 metrov. Tako jih lahko resnično zajemaš cele pesti in se kepaš z njimi, zraven pa se prijetno ohladiš v turkizno modrem indijskem oceanu. Temperature tu so čez dan še vedno okoli 40°C…

shellBeach

Related Posts

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.